Skip to main content

News - AEC Skyline

AEC Skyline en Milrem Robotics bundelen hun krachten

themis observe tethered droneHet Nederlandse defensiebedrijf AEC Skyline en Europa's toonaangevende ontwikkelaar van robotica en autonome systemen Milrem Robotics hebben vorige week een Memorandum of Understanding ondertekend om samen te werken bij de ontwikkeling van onbemande systemen.

De overeenkomst, die werd ondertekend door Stef Have, directeur van AEC Skyline Holding, en Kuldar Väärsi, CEO van Milrem Robotics, baant de weg voor het gezamenlijk ontwikkelen, testen en valideren van producten en software op de werkterreinen van beide partijen.

In het kader van de samenwerkingsovereenkomst zal AEC Skyline optreden als integratiepartner van de producten van Milrem Robotics, waaronder de unmanned ground vehicles (UGVs) THeMIS en Multiscope, alsmede het Type-X Robotic Combat Vehicle. AEC Skyline zal ook in contact treden met het Nederlandse ministerie van Defensie en met potentiële civiele klanten, voornamelijk in Nederland.

Zes THeMIS UGV's worden intussen al gebruikt door de Robotica & Autonome Systemen (RAS) eenheid van de Koninklijke Landmacht, dit in het kader van een concept development & experimentation (CD&E) programma. Nu willen beide partijen de producten van Milrem Robotics zo positioneren dat ze beantwoorden aan de toekomstige eisen van het Nederlandse ministerie van Defensie, waaronder het gebruik van manned-unmanned teaming.

De partijen onderzoeken de vereisten die kunnen leiden tot de integratie van nieuwe technologieën en payloads, waaronder (tethered) drones, sensoren en bewapening in UGV's. De bedrijven analyseren ook hoe UAV gegevens de door Milrem Robotics ontwikkelde kunstmatige intelligentie en autonome navigatieoplossingen kunnen verbeteren en hun intelligente functies kunnen versterken.

"De tethered drone-technologie van AEC is een welkome aanvulling op de lijst van capaciteiten die nodig zijn bij de ontwikkeling van het European Unmanned Ground System tijdens het iMUGS-project, en daarom heeft Milrem AEC uitgenodigd om met hun technologie een bijdrage te leveren", aldus Kuldar Väärsi, CEO van Milrem Robotics.

themis observe tethered droneStef Have, directeur van AEC Skyline, voegt hieraan toe: "We kijken ernaar uit om bij te dragen aan het productassortiment van Milrem Robotics en belangrijke expertise op het gebied van systeemintegratie toe te voegen aan het partnerschap, dit in nauw contact met de eindgebruiker, zowel militair als civiel."

De bedrijven hebben counter-UAS technologie en de ontwikkeling van een nieuwe geïntegreerde gebruikersinterface reeds geïdentificeerd als specifieke gebieden voor samenwerking.

Over Milrem Robotics

Milrem Robotics is Europa's toonaangevende ontwikkelaar van robotica en autonome systemen. Het bedrijf heeft twee kantoren in Estland, een in Zweden en Finland en binnenkort een in Nederland.

Milrem Robotics is de leider van een consortium dat 30,6 miljoen euro heeft gekregen van het European Defence Industrial Development Programme (EDIDP) van de Europese Commissie om een Europees gestandaardiseerd unmanned ground system (UGS) te ontwikkelen.

Tijdens het project, dat de naam iMUGS (Integrated Modular Unmanned Ground System) meekreeg, zal een modulaire en schaalbare architectuur voor hybride manned-unmanned teaming systemen worden ontwikkeld om zo een Europees ecosysteem te standaardiseren voor lucht- en grondplatformen, commandovoerings-, controle- en communicatieapparatuur, sensoren, payloads en algoritmen.

Over AEC Skyline

AEC Skyline beschikt over uitgebreide expertise op het gebied van netwerken en systeemintegratie. Het bedrijf vertegenwoordigt ook een aantal OEM's, waaronder L3Harris Communications Systems West, Haivision, Persistent Systems en Elistair.

Naast kritieke data-oplossingen levert AEC Skyline Intellligence, Surveillance en Reconnaissance (ISR) en fast air support aan Defensie, de defensie- en luchtvaartindustrie en aan diverse onderzoeksinstituten. De diensten van het bedrijf omvatten onder andere close air support, elektronische oorlogvoering, "red air" training, remote sensing en het slepen van doelen. AEC Skyline’s vloot opereert vanaf Groningen Airport Eelde en Breda International Airport.